You are currently viewing 10 Korzyści zdrowotnych Jeżówek oraz 2 domowe przepisy

10 Korzyści zdrowotnych Jeżówek oraz 2 domowe przepisy

Echinacea jest jednym z najbardziej popularnych na świecie ziołowych suplementów diety, który jest szczególnie przydatny w sezonie przeziębienia lub grypy.

Była używana od wieków, przez rdzennych Amerykanów. Obecnie trzy gatunki są wykorzystywane do produkcji leków o doskonałych właściwościach wzmacniających odporność. Są to jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea), jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) oraz jeżówka blada (Echinacea pallida). Dwie z nich dostępne są w naszym sklepie.

Jednak wszystkie jeżówki posiadają substancję które pomogą nam w dbaniu o nasze zdrowie. Odmiany ozdobne nie są jednak badane pod tym względem gdyż mają tylko i wyłącznie jedno zadanie, zdobić nasze ogrody.

Jeżówkę z naszych ogrodów najprościej jest przyjąć w formie herbatki z suszonych części roślin takich jak kwiat liście i korzenie. Możemy też zrobić samodzielnie macerat z jeżówki. 

Kiedyś jeżówkę używano zamiast antybiotyków i sulfonamidów, natomiast koncerny farmaceutyczne stopniowo zaczęły ją zastępować chemią. Indianie stosowali ją nawet jako antidotum na ugryzienie jadowitego węża.

Poniżej znajduje się prosty przepis na herbatę echinacea. Dla smaku można dodać naturalne substancje słodzące, takie jak miód.

  • Doprowadzić wodę do wrzenia.
  • Dodaj mieszankę kwiatów, korzeni i liści.
  • Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  • Odcedzić i cieszyć się gorąco lub zimno!

Macerat możemy zrobić na ciepło lub na zimno. Z części roślin suszonych oraz z części roślin świeżych.

Macerat olejowy na zimno:

  • świeże lub suszone zioła wkładamy do wysokiego słoika, wypełniając nim około 3/4 wysokości, nie upychamy,
  • surowiec zalewamy olejem tak, aby całkowicie przykrywał zioła,
  • codziennie delikatnie potrząsamy słoikiem,
  • po 2-3 tygodniach cedzimy powstały macerat i przelewamy do naczynia docelowego.

Macerat olejowy na ciepło:

  • zioła wsypujemy do słoika, wypełniając go do około 3/4 wysokości,
  • do środka wlewamy olej, tak, aby całkowicie przykrył zioła,
  • słoik umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do 50 st. C.,
  • gorący słoik wyjmujemy z garnka i odstawiamy w suche miejsce na tydzień, potem przecedzamy.

Przejdźmy do korzyści płynących ze stosowania Jeżówki:

1. Wzmacnia układ odpornościowy

Echinacea może mieć silny wpływ na układ odpornościowy.

2. Zmniejsza zaczerwienienie oraz obrzęki

Spożywanie echinacea lub stosowania produktów do pielęgnacji skóry, które zawierają olejek eteryczny echinacea może pomóc zmniejszyć i złagodzić podrażnienie tkanek.

3. Podnosi zdrowie komórek ochronnych

Spożywanie echinacea powoduje że bakterie i wirusy są niszczone przez nasze komórki oraz pobudza białe ciałka krwi by wydzielały większą ilość substancji niszczących te wirusy

4. Ułatwia transport tlenu

Echinacea może poprawić poziom tlenu we krwi. Echinacea zwiększa produkcję erytropoetyny w szpiku kostnym. To z kolei promuje produkcję czerwonych krwinek i zwiększa zdolność krwi do transportu tlenu.

5. Wspiera zdrowie jamy ustnej

Echinacea w połączeniu z innymi ziołami, takimi jak szałwia i lawenda powoduje zmniejszenie nieświeżego oddechu. Uważa się, że efekt ten jest częściowo zasługą jeżówki ze względu na jej zdolność do neutralizacji szkodliwych organizmów, które powodują nieświeży oddech.

6. Łagodzi dyskomfort fizyczny

Rdzenni Amerykanie używali echinacea w celu zmniejszenia bólu. Zalecane jest picie herbatki bo ciężkim wysiłku fizycznym czy też nawet w czasie pooperacyjnym. 

7. Działa kojąco i regenerująco na skórę

Echinacea wspiera zdrową cerę, łagodzi skazy i podrażnień. Pomaga nawilżyć skórę i zmniejszyć widoczność zmarszczek.

8. Poprawia zdrowotność górnych dróg oddechowych

Echinacea jest jednym z najlepszych ziół do wspierania zdrowia górnych dróg oddechowych.

9. Jest bogata w przeciwutleniacze

Echinacea jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, beta-karoten, flawonoidy, selen, i cynku. Nalewki z jeżówki mają więcej antyoksydantów niż z Miłorząbu dwuklapkowego.

10. Posiada potencjał przeciwko starzeniu się.

Chociaż badania na ludziach jest niezbędne do potwierdzenia. To potwierdzono już takie działanie w badaniu na myszach. 

Trzeba  jednak pamiętać jak przy każdym ziele, żeby stosować je z umiarem i rozsądkiem. Gdyż każde ziele w nadmiarze może szkodzić.