Ostatniego czasu pojawiły się na naszym sklepie pysznogłówki, myślę że jest to na tyle ciekawa roślina że warto troszkę więcej o niej napisać. Chodzi mi szczególnie o aspekty lecznicze bo wizualne każdy właściciel zna. Indianie z Ameryki północnej używali jej w celach leczniczych i nie tylko jeszcze przed Kolumbem.
Surowcem zielarskim jest kwitnące ziele oraz liście zebrane podczas kwitnienia roślin. Zawiera olejki lotne: tymol i karwakrol, a także cytral, p-cymen, fenole, aldehydy i inne składniki. Ma działanie przeciwbakteryjne i moczopędne, Zjedzona w posiłku działa wiatropędnie. Roślina ta powoduje wydzielanie soku żołądkowego, uczucie łaknienia oraz poprawę trawienia pokarmów.
W medycynie indian wytwarzano z niej olejek, który stosowano wziewnie w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Na problemy skórne stosowano gotowane liście. Z suszonych liści przygotowano też herbatę którą spożywano w celu obniżenia gorączki, pomoże ona również złagodzić objawy przeziębienia i grypy, ma bowiem działanie przeciwzapalne i wykrztuśne.
Można też przygotować nalewkę z pysznogłówki, stosuje się ją zewnętrznie do odkażania ran oraz przyspieszenia ich leczenia.
Trzeba jednak pamiętać jak przy każdym zielu żeby stosować je z umiarem i rozsądkiem. Gdyż każde ziele w nadmiarze może szkodzić.
Z pysznogłówki można też pozyskać olejki eteryczne, które mają szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i perfumeryjnym. Już Indianie używali kwiatów pysznogłówki jako naturalnych perfum.
Z powodzeniem można pysznogłówkę stosować w naszej domowej kuchni. Poniżej przedstawiam prosty przepis na syrop z pysznogłówki. Świetny jako dodatek do herbaty, deserów czy lodów.
Składniki:
- pół litra wody,
- szklanka cukru,
- 4 szklanki płatków pysznogłówki,
- sok z cytryny,
Z wody i cukru przygotowujemy gorący syrop, którym po rozpuszczeniu się cukru, i ugotowaniu, zalewamy płatki. Po ostygnięciu dodajemy sok z cytryny – według uznania z całej lub połowy, i wstawiamy do chłodnego miejsca (może być to lodówka), w zamkniętym naczyniu. Przechowujemy syrop 3 dni, następnie odcedzamy płatki, a syrop zużywamy w ciągu 10 dni, syrop można też pasteryzować co pozwala nam przechowywać go dłużej.