Proste pesto z dzikiego czosnku.

Jeżeli macie w swoim ogrodzie nadwyżkę dzikiego czosnku z którym nie wiecie co zrobić możecie spróbować zrobić z niego Pesto. To bardzo łatwy do wykonania przepis może zaskoczyć nie jednego smakosza, a dzięki użyciu pachnącego aromatycznego dzikiego czosnku wniesie Pesto na wyższy poziom.

Składniki:

  • 1 duży pęczek dzikiego czosnku
  • 50g parmezanu
  • 150g oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 60g orzeszków piniowych
  • Odrobina soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Dodaj ząbek lub dwa czosnku, jeśli jeżeli chcesz zwiększyć czosnkową moc Pesto.

Instrukcje:

  1. Przygotuj czosnek – Przepłucz dziki czosnek pod zimną wodą.
  2. Dodaj swoje składniki – Blenduj wszystkie składniki aż masa będzie gładka. Powoli dodawaj oliwy bądź oleju, aby uzyskać żądaną teksturę.
  3. Wszystko gotowe! – Gdy pesto jest ładne i ma konsystencje pasty. Dodaj do dań z makaronu lub na tosty. Możesz przechowywać go w lodówce, jednak nie rób tego dłużej niż dwa tygodnia.

Porady

  • Jeżeli nie masz orzeszków piniowych, możesz je zstąpić słonecznik lub dynią jednak pamiętaj by wcześniej uprażyć je na patelni.
  • Jeżeli nie masz parmezanu, możesz zastąpić go twardym serem długo leżakującym.