
Jeżeli macie w swoim ogrodzie nadwyżkę dzikiego czosnku z którym nie wiecie co zrobić możecie spróbować zrobić z niego Pesto. To bardzo łatwy do wykonania przepis może zaskoczyć nie jednego smakosza, a dzięki użyciu pachnącego aromatycznego dzikiego czosnku wniesie Pesto na wyższy poziom.
Składniki:
- 1 duży pęczek dzikiego czosnku
- 50g parmezanu
- 150g oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- 60g orzeszków piniowych
- Odrobina soku z cytryny
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Dodaj ząbek lub dwa czosnku, jeśli jeżeli chcesz zwiększyć czosnkową moc Pesto.
Instrukcje:
- Przygotuj czosnek – Przepłucz dziki czosnek pod zimną wodą.
- Dodaj swoje składniki – Blenduj wszystkie składniki aż masa będzie gładka. Powoli dodawaj oliwy bądź oleju, aby uzyskać żądaną teksturę.
- Wszystko gotowe! – Gdy pesto jest ładne i ma konsystencje pasty. Dodaj do dań z makaronu lub na tosty. Możesz przechowywać go w lodówce, jednak nie rób tego dłużej niż dwa tygodnia.
Porady
- Jeżeli nie masz orzeszków piniowych, możesz je zstąpić słonecznik lub dynią jednak pamiętaj by wcześniej uprażyć je na patelni.
- Jeżeli nie masz parmezanu, możesz zastąpić go twardym serem długo leżakującym.